job

E timpul să-ți găsești un job

Timpul ăsta chiar e o enigmă. Azi ești în anul I de facultate și tot ce-ți dorești este să prinzi o amărâtă de bursă din care să-ți cumperi rochia roșie ce ai văzut-o în vitrina magazinului din colț. Și îți mai dorești ca el să se îndrăgostească pe loc de tine, atunci când te vede purtând-o și să te invite la cea mai cochetă cafenea din oraș sau la filmul ăla pe care toată lumea vrea sa-l vadă. Dar timpul trece și te trezești la finalul anului III de facultate, întrebându-te încotro s-o iei. Zilele de facultate sunt numărate și trec mai repede ca oricând. Se aproprie vremea teribilă în care vei auzi acele cuvinte spuse de mama, tatăl, bunica sau chiar cățelul tău: „Acum ești mare și e timpul să-ți găsești un job”. Dar pe tine te-a întrebat cineva dacă vrei un job? Până acum nimeni pentru că te puteai ascunde lejer în spatele scuzei „sunt student”.  Dar în curând, această scuză va fi expirată.

Nu ai nimic, decât un sac plin de vise prăfuite. Cumperi un ziar și începi să cauți ceva de lucru. Mâna îți tremură în timp ce citești ofertele de job deloc tentante care cer ani de experiență. Ani pe care tu nu-i ai. Începi să completezi CV-ul făcând o trecere în revistă a tuturor activităților la care ai luat parte. Doar nu ai stat degeaba în acești trei ani. Ai mai fost la un intership, ai făcut practică, ai plecat cu o bursă în străinătate. Trebuie să conteze și astea, nu?

Privind în gol, spre lumea din jurul tău care spre deosebire de tine, parcă și-a găsit un rost, te gândești cât de bine ar fi să poți avea propria afacere. Să fii tu cea care coordonează totul. Însă, așa cum ai învățat la cursurile de la facultate, acest lucru nu este deloc ușor. Mai ales când ești tânără și nu ai resursele necesare de pornit la drum. Ai tu ceva economii puse de-o parte de la jobul de vară pe care le-ai avut și niște părinți care sunt dispuși să te susțină, atât cât pot, însă asta nu este suficient. Sunt doar 10.000 de euro, care deși par o sumă deloc de neglijat, nu sunt suficienți pentru ce vrei tu. Mai ales că îți dorești să ai și casa ta pe care să o decorezi așa cum ai visat. Mai ai nevoie de cel puțin încă atât pentru a le putea face pe amândouă. Deci ce mai rămâne de făcut?

Pentru început, trage aer adânc în piept, șterge-ți ochii de lacrimi, bea un pahar cu apă rece și pune-te pe treabă! La un click distanță de tine se află răspunsul pe care îl cauți. Sunt o mulțime de site-uri de joburi menite să te ajute să-l găsești pe cel potrivit. Și nu renunța. Îmbărbătează-te cu curaj și mergi la interviuri. Dacă este nevoie, pentru început, fă voluntariat. Arată-le de ce ești în stare și nu-i lăsa să creadă că ai trecut degeaba prin facultate. Și ei au nevoie de tine, nu doar tu de ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *